Wat zijn de voordelen van een modern sociaal intranet?

Joyce Kong

Joyce Kong

Wat zijn de voordelen van een modern sociaal intranet?

Je hebt waarschijnlijk al eerder met intranet gewerkt of je werkt er nog steeds mee. Het is onoverzichtelijk, het heeft nog een ouderwetse vormgeving en stijl en het kost een hoop tijd om te integreren met andere software programma’s. Daarnaast merk je dat steeds minder medewerkers actief zijn op het intranet. Dat is jammer, want je wilt natuurlijk de betrokkenheid en productiviteit van je medewerkers verhogen. In deze blog zetten we zes voordelen op een rij, hoe een modern sociaal intranet het verschil kan maken binnen jouw organisatie.

Ontwikkeling van het intranet

Tijdens de opkomst van het internet, kregen organisaties de behoefte om interne informatie met elkaar te delen. Hierdoor was het intranet ontstaan, met als doel de samenwerking te bevorderen en doelstellingen te behalen. Inmiddels is het idee van intranet doorontwikkeld tot een sociaal intranet, wat effectiever aansluit op de manier waarop men communiceert in de hedendaagse wereld. 

Wat is een sociaal intranet?

Sociaal intranet is een dynamische digitale werkplaats waar interactie en kennisdeling tussen alle medewerkers van een organisatie centraal staat. Met behulp van een sociaal intranet is het eenvoudig voor medewerkers om collega’s van alle niveaus te bereiken. 

Je ziet een tijdlijn met relevant nieuws en je kunt bijvoorbeeld groepen maken voor collega’s met dezelfde interesses. Hierdoor kunnen medewerkers van verschillende filialen of afdelingen, waar ze anders nooit mee in contact zouden komen, interactie hebben met elkaar. Dit bevordert een efficiënte onderlinge samenwerking, maar ook zelfstandigheid aangezien kennis binnen handbereik is.

6 voordelen: waarom nu overstappen naar een modern sociaal intranet?

Je wilt ervoor zorgen dat jouw medewerkers gelukkig zijn en productief werken. Toch is dat in het praktijk niet altijd even makkelijk. Onderstaand vertellen we je waarom overstappen naar een modern sociaal intranet voordelen voor jouw organisatie oplevert. 

1. Hogere betrokkenheid en productiviteit

In het oude intranet wordt er vaak vanuit top-down gecommuniceerd. Hierdoor voelen medewerkers zich vaak niet betrokken. Daarnaast is het verloop relatief hoog en dat gaat ten koste van de onderlinge interactie en productiviteit van je medewerkers. 

Een modern sociaal intranet biedt de mogelijkheid om zich aan elke organisatievorm of hiërarchie aan te passen. Zo kunnen jouw medewerkers bijvoorbeeld binnen hun eigen afdeling content delen op de tijdslijn.

2. Tevreden gebruikers

Ouderwetse intranetten zijn vaak onoverzichtelijk en lastig in te navigeren. Daarnaast ziet het platform er niet aantrekkelijk uit door een ouderwetse vormgeving en stijl, wat invloed heeft op het gebruik. 

Het sociaal intranet is modern ingericht, waarbij medewerkers vrijwel direct begrijpen hoe ze het platform kunnen gebruiken. Het design is ontworpen met moderne werkmethodes om het gebruik voor jouw medewerkers te vergemakkelijken. 

Daarnaast is het sociaal intranet eenvoudig voor medewerkers om werk en privé gescheiden te houden. Werkgerelateerde berichten komen niet meer ongepast terecht op social media kanalen die medewerkers eigenlijk gebruiken voor privé-communicatie, zoals WhatsApp of Facebook.

3. Integratie met andere software

De sterk verouderde intranetten zijn vaak niet te combineren met andere software programma’s. Als gevolg hiervan moeten medewerkers gebruik maken van meerdere accounts voor bijvoorbeeld hun rooster en salarisadministratie. Dit is natuurlijk frustrerend voor jou en voor je medewerkers. 

Met een sociaal intranet kun je snel koppelingen maken met verschillende software programma’s, waardoor je uiteindelijk maar één platform nodig hebt. Hoe fijn is dat?

4. Cloud opslag

Een welbekend nadeel van verouderde intranetsystemen is het gebrek aan flexibiliteit. Een modern sociaal intranet begeeft zich volledig online. Alle data wordt volledig online opgeslagen en bestanden kunnen eenvoudig gedeeld of gedownload worden. 

5. Onderhoud en support

Het onderhoud van verouderde intranetten is vaak zeer complex en alleen uit te voeren door IT-specialisten. Medewerkers zijn vaak zelf niet in staat het probleem op te lossen. Daarnaast duurt het ook vaak erg lang voordat het probleem opgelost is. Wederom gaat dit ten koste van de efficiëntie. 

Bij een modern sociaal intranet kunnen medewerkers direct en op een snelle manier bij het supportteam terecht. Door bijvoorbeeld met een IT-specialist te chatten, is de vraag meteen beantwoordt. Een ander voordeel is dat het platform minimaal onderhoud vereist. 

6. Optimalisatie voor mobiel

Verouderde intranetten zijn niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Tegenwoordig zijn smartphones en mobiele apparaten juist het middel voor je medewerkers om verbonden te blijven met werk. Hierdoor lopen organisaties die nog steeds gebruik maken van ouderwetse intranetten veel kansen mis. Dit gaat ten koste van de productiviteit en betrokkenheid van je medewerkers. 

Een sociaal intranet zorgt ervoor dat medewerkers de mogelijkheid krijgen om waardevolle werkrelaties op te bouwen, zowel tussen directe collega’s als management binnen een organisatie.

Conclusie

Door een sociaal intranet te implementeren, zorg je ervoor dat jouw medewerkers productiever en meer betrokken zijn in de organisatie.

Wil jij meer weten over welke voordelen het jou oplevert? Wissel dan van gedachten met één van onze experts via de live chat rechts onderaan deze pagina, of download onze mini-guide waarin wij tips geven over welke stappen je kunt ondernemen om nieuwe medewerkers snel en effectief in te werken.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+

Vind je dit een interessant artikel?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang interessante updates rechtstreeks in je inbox.

Door op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Flex-Appeal om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.