E-learning: de voordelen van gamification

Joyce Kong

Joyce Kong

voordelen gamification

In de vorige blog hebben we het gehad over de voordelen van e-learning. Een belangrijk onderdeel van e-learning is gamification. In deze blog leggen we je uit hoe gamification voor een groter leereffect zorgt in e-learning.

Wat is gamification in e-learning?

Gamification is de inzet van spelelementen bij een non-spel om e-learning leuk en uitdagend te maken. Het doel is om de betrokkenheid en motivatie van de medewerkers te vergroten.

Waarom gamification toepassen?

Door gamification toe te passen in e-learning houd je de leerstof interessant. Je stimuleert je medewerkers om het proces te doorlopen en om daarbij je medewerkers vast te houden op momenten waar ze normaliter zouden afhaken.

De voordelen van gamification in e-learning

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat gamification in e-learning veel voordelen oplevert. Hieronder hebben we de belangrijkste vier voordelen op een rij gezet.

1. Betere leerervaring

Gamification vergroot het plezier en de betrokkenheid van de medewerker gedurende de e-learning sessie. 

2. Betere leeromgeving

De toepassing van gamification in e-learning plaatst de medewerker in een informele, maar effectieve leeromgeving. Ook wordt de medewerker benaderd met realistische situaties en wordt hij tegelijkertijd uitgedaagd in de leeromgeving. Dit leidt tot een betere leerervaring en meer betrokkenheid.

3. Directe feedback

E-learning geeft de mogelijkheid om direct feedback te ontvangen. Op deze manier is de medewerker zich meer bewust van zijn kennis en kan bepaalde informatie duidelijk toegelicht worden door bijvoorbeeld video’s te laten zien of een quiz af te nemen.

4. Directe gedragsverandering

Punten scoren, badges en scoreborden zijn enkele middelen die de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers vergroten.

Conclusie

Al met al, is gamification een effectieve methode om de medewerker een visueel beeld te geven van een bepaalde situatie. Je geeft de medewerker de mogelijkheid om een beter inlevingsvermogen te krijgen in de situatie. Ook kunnen je medewerkers beter informatie absorberen en op deze manier problemen effectiever oplossen.

Wil je meer weten over hoe gamification in e-learning voor een groter leereffect zorgt? Neem dan contact met ons op via de chat hier rechts of vraag een demo aan. Wij vertellen je er alles over.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+

Vind je dit een interessant artikel?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang interessante updates rechtstreeks in je inbox.

Door op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Flex-Appeal om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.